Információs kalauz mountain bike (MTB) kategóriához

Mit is kell tudni a mountikról?
2011. 07. 06, Szerda

A hegyikerékpárokat eredendően földes, erdei és hegyi utakra, “terepezésre” fejlesztették ki, ezért erdei túrázásra és rendszeres sportolásra alkalmas.

Nagyon sokan ilyen kerékpárt választanak akkor is (feleslegesen), ha csak városban használják, és sokkal inkább közlekedni akarnak, mintsem sportolni. Erre azonban sokkal alkalmasabb kerékpárt találnak a City vagy Trekking kategóriában.

Kinek is ajánlott akkor, az mtb?

Azoknak, akik főleg terepen, erdős, sziklás köves utakon sport jelleggel szeretnének bringázni, túrázni. A magasabb minőségi kategóriába tartozó hegyikerékpárok karbon vázzal készülnek és nagyon strapabíróak. Szinte mindegyiket már lengéscsillapítóval szerelik. A teleszkóp jobb menettulajdonságokat nyújt.


A Mountain Bike fajtái

Össztelós (elöl-hátul teleszkópos) bringák:
Mindkét kerék rugózott felfüggesztésű. Vázépítéstől függően van downhill versenyzésre kifejlesztett és klasszikusabb geometriájú bringa. Alapvetően extrém körülményekre és inkább a lefelé menetre optimalizált futómű, mivel lejtőn gyorsan és stabilan lehet vele menni. Hegymenetben a rugalmas hátsó futómű, a kerékre ható nyomatékot kirugózza, így kevésbé gyors, ellenben nem pörög el. Ezek a modellek valamivel nehezebbek az összetettebb felfüggesztés, lengőkarok miatt.

Első teleszkópos, könnyű cross-country gépek:
A terepkerékpár “CC” és maraton versenyzésre és tájbringázásra tervezett bicaj jellemzője a könnyű súly mellett a megfelelő tartósság, szilárdság, jó úttartás - a teleszkópoknak köszönhetően - és a sportos vázgeometria. Azt, hogy a kerékpár mennyire jól kapaszkodik, milyen az úttartása, fordulékonysága, elsősorban a váz geometriája határozza meg. A teleszkóp különösen hasznos terepkerékpározáshoz, mert jobban követi az egyenetlen utat és így a gödrök és farönkök kevésbé térítik el a bringát. A térkép is kevésbé ugrál a szemünk előtt, ha egy teleszkóp csillapítja a rezgést. Alapvetően a legszélesebb körben használható kategória, hiszen mind hegy és völgy menetben megállja a helyét.

Merev villás bringák:
Tartós, könnyű biciklik, a teleszkóp később beépíthető. Kisebb \"induló tőke\" esetén ajánlott, bár utólag villát cserélni sokkal többe kerül, mint eleve azzal venni. A merev villás kerékpároknál előfordul az acélváz, ami nehezebb, de strapabíró. Könnyű túrázásra és a tájbringázás kedvtelésből űzésére teljesen alkalmas. Városi közlekedésre kevésbé alkalmas, erre inkább treking vagy city modellek közül érdemes választani.

Üzletünkben kapható MTB-k:

Alpina by Kellys ECO M20 kerékpár
Cube COMP Acid kerékpár
Cube LTD Race kerékpár
Kellys Spider kerékpár
Kellys Cool Tool Expert kerékpár
Scott Aspect 40 kerékpár
Scott Contessa 40 kerékpár
Scott Contessa 60 kerékpár

Üzletünkben készleten lévő MTB-k