A legkönnyebb országúti e-bike: az új Scott Addict eRIDE

10,75 kg-os tömegadattal támad a Scott országúti pedelecje
2020. 09. 16, Szerda

Gyakorlatilag a WorldTour-ban is használt csúcsmodellből fejlesztette ki a Scott a legkönnyebb szériában gyártott pedelec rendszerű országúti e-bike-ját, a Scott Addict eRIDE-ot, amit a napokban mutattak be hivatalosan.

A Scottnak ez az első országúti sport pedelecje és rögtön magasra tették a lécet. A váz nem csak a pedelecek (nyomatékszenzoros rendszerrel működő e-bike-ok) között, de az elektromos rásegítéssel ellátott országútik között is a legkönnyebb ilyen célra fejlesztett modell, mindössze 10.4 kg M-es méretben. A karbon struktúrát az eredeti ultrakönnyű Addict RC vázhoz képest megerősítették a szükséges helyeken.

A hagyományos országúti csúcsmodellhez hasonlóan minden kábel a vázon belül fut, nincs klasszikus kijelző, a három - ECO - Közepes erősség - Teljes rásegítés - üzemmód működését a felsőcső tetején helyet foglaló kapcsoló gomb körüli fénykör jelzi, zöld, sárga, vagy piros színnel. A hátsó agymotoros rendszer a Mahle-tól érkezik, akik több neves márkának is fejlesztenek országúti rendszert, mondhatni kiforrott konstrukció.

Ahogy a nyugat-európai pedelec-szabvány szerint ez kötelező, az elektromotor 25 km/h-ig segít rá, 250 Wattos névleges teljesítménnyel, 40 Nm-es nyomatékkal. Elérve a 25 km/h-t kezdve hagyományos országútiként működik a bringa, belső ellenállás nélkül. Vagyis a rásegítés előnyeit tulajdonképpen csak emelkedőkön aknázhatjuk ki, mivel azonban a kerékpár össztömege sem haladja meg sokkal egy hagyományos országúti tömegét, teljes értékű sport kerékpárt kapunk az Addict eRIDE személyében.

A 10,75 kg-os tömegadat mellett fontos a hatótáv is. Mivel síkon nem valószínű, hogy működik a motor, a hatótávot inkább szintben adták meg, átlagosan 2200 méter szintkülönbség leküzdésében lehet segítségünkre az Addict eRIDE 460 Wh-s akkumulátora egy feltöltéssel. Kiegészíthető a rendszer egy kulacstartóba helyezhető 208 Wh-s külső akkumulátorral is, ezzel már egy Stelvio-túrán sem kerülhetünk bajba.

A felszereltséget tekintve a Premium modell kompromisszum nélküli, Dura Ace szett, integrált karbon kormány-stucni, Syncros karbonkerekek és Dura Ace Di2 szett tartoznak a csomagba. Kínál a Scott két kedvezőbb árú verziót is, az Addict eRIDE 10 elektromos Ultegrával, az Addict eRIDE 20 mechanikus Ultegra/105 szettel érkezik. Valamint a hölgyek számára is készül külön specifikált országúti pedelec, a Contessa Addict eRIDE 10.

pic_3 pic_2 pic_1