Érezd jól magad!

2020. 03. 14, Szombat

Tekerj a természetbe, a tavaszi friss levegőben nem csak a várost, a koronavírust is magad mögött hagyhatod.

Miközben határozatlan ideig vészhelyzetben él a teljes ország a koronavírus miatt, a sportolásról és a bringázásról nem érdemes lemondani, még akkor sem, ha a járvány kockázatát valóban nem szabad lebecsülni és minden lehetséges óvintézkedést érdemes megtenni. A nagyobb létszámú rendezvények az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatot jelentik, ilyen az áprilisra tervezett Pedelec Parádé és a Mozgásvilág Tesztnap is, melyeken a tavalyi évekhez hasonlóan terveztük a megjelenést a K2 Kerékpárüzlet által árusított – elsősorban Scott – kerékpárokkal. A jelenlegi helyzetben nem látjuk úgy, hogy megvalósulhatnak ezek az események az eredetileg tervezett időpontban, mint ahogy az évről évre megrendezett saját tesztnapunkat is későbbi – egyelőre nem megjelölt – időpontra toljuk. A kerékpárral rendszeresen sportolókat sajnos a tavaszi mountain bike maratonok és egyéb versenyek, teljesítménytúrák is érintik, előre nem látható időpontig ezeket is elhalasztják a szervezők.

Mindez azonban nem változtat semmit azon, hogy a kerékpáros túrázás talán a legideálisabb szabadidős sporttevékenység, amit a jelen helyzetben választhatunk. Egyetlen dologra érdemes csak odafigyelni a járvány idején: kisebb létszámú társaságban keljünk csak útra és kerüljük el a sűrűn látogatott vendéglátóipari egységeket! A tavaszi friss levegőn, távol a város zajától erdei utakon vajmi kevés egészségügyi kockázatot rejt egy bringatúra, két dologra érdemes csak odafigyelni. Egyrészt ne terheljük túl magunkat, másrészt fogyasszunk elég folyadékot. Mindkettő azért fontos, hogy ne gyengítsük az immunrendszerünket. Az előbbieket betartva a mozgás, sportolás hosszú távon erősíti (edzi) is az immunrendszert és ellenállóbbá tesz. Amit még tartsunk be: kisebb társaságban, barátok közt sem kell erőltetni a kézfogást, puszit és ölelést, a bringázások alatt megszokott ital- és étel megosztást pedig mindenképpen kerüljük (egymás kulacsának elkérése, egy törés a müzliszeletből stb.)! Figyeljünk jobban oda eleve a higiéniára, most mindenhol a helyes kézmosásról, fertőtlenítésről olvashatunk. Amit pedig nem csak a bringásoknak, hanem minden felelősségteljes embernek be kell tartani: betegség jeleit észlelve maradjunk otthon, ne érintkezzünk senkivel!

„Visszaülve” a bringára pedig nem is lehetne jobb tanácsunk, minthogy irány a természet, a tartalmas kikapcsolódásra szükségünk van a kiegyensúlyozott élethez. Sőt, azokat is a kerékpározásra buzdítunk, akik eddig nem tették. És nem csak szabadidős tevékenység jelleggel, hanem a közlekedésben is. Ha bringával érjük el úticélunk, még Budapest belvárosában is a teljes szabadságot élvezhetjük, s valószínűleg még gyorsabbak is lehetünk, mint bármilyen más formában.

Itt a tavasz, nyeregbe! Érezd jól magad!

pic_4 pic_5 pic_6