Neked való a mountain bike?

Kerékpár kategória választó sorozatunk 2. része
2022. 03. 24, Csütörtök

Hogyan válassz kerékpárt? Sorozatunk első részében a kategóriákat és a választási szempontokat vettük sorba, most a mountain bike gyűjtőkategória lesz terítéken.

A mountain bike, más néven hegyikerékpárok hőskora még a nyolcvanas-kilencvenes évekre tehető, ekkortájt boldog és boldogtalan ilyen bringákat vásárolt (hazánkban még az új évezred első évtizedében is), függetlenül attól, hogy milyen terepen használta. Nyilván a klasszikus mountain bike kinézete sokat változott azóta, mégis főbb ismérvei a következők: robusztus kerekek, ballonos (50 mm-nél vagy 2 inchnél szélesebb) gumikkal, terepmintával, hagyományos, viszonylag széles kormánnyal, elöl (és akár hátul is) teleszkóppal, széles áttétel-tartománnyal a szélsőséges terepviszonyokhoz.

Fontos megemlíteni, hogy a nagyáruházak olcsó akciós kerékpárjainak többsége csak mintázza a mountain bike-okat, de sajnos sokan választják még ma is ezt a kategóriát, annak ellenére, hogy esetleg sose tévednek olyan ösvényekre, ahol szükség lenne terepmintás gumikra. Ezeket a bringákat olyan indokokkal adták/adják el a gyanútlanoknak, hogy "erős, tartós és átmennek mindenen". A vastag gumik és a „díszteleszkópok” könnyen meggyőzték erről a vásárlókat, a pár tízezer forintos ár pedig kecsegtető egy olyan termékért, ami szinte teljesen úgy néz ki, mint az akár tízszer (vagy többször) annyiba kerülő valódi hegyikerékpár.

Az igazság az, hogy egy bringa elnyűhetetlenségének nem sok köze van a gumimérethez és a céltalanul dögnehéz, ellenben borzasztóan silány váz és villa sem lesz tartósabb egy hagyományosnál. Elnézést a kitérőért, de a gyanútlan vásárlók számára fontos leszögezni, hogy ilyen olcsó, hegyikerékpárnak semmiképpen nem nevezhető terméket eszükbe se jusson megvenni. Jelenleg annyira sokrétű a kerékpár-kínálat, hogy valódi mountain bike-ot egy viszonylag szűkebb rétegnek érdemes vásárolni, lássuk kinek…

Előző részünkben tárgyaltuk a kerékpár-választás két fő kérdését, a mountain bike-ok esetében egyértelműen a „Hol használjuk?” a döntő. Mountain bike-ot annak érdemes választani, aki kihasználja a ballonos terepgumikat és a csillapítást, vagyis annak, aki valóban kemény terepen, köves, gyökeres ösvényeken, kimondottan meredek lejtőkön és emelkedőkön is bringázik. Falusi földutak, döngölt erdei ösvények, dimbes-dombos terep még egyáltalán nem indokolják a hegyikerékpár használatát, ezekre bőven elég egy cross, trekking, vagy gravel bringa is.

Hogyan használjuk a mountain bike-okat? Elsősorban kikapcsolódásra, túrázásra, hobbibringázásra a hozzá illő terepen, utóbbiba nyilván beleértendő az extrémebb felhasználás, lejtőzés, a dirt vagy street irányzat is. Ha egy kerékpárunk van, kompromisszumos megoldásként közlekedésre is alkalmas, de nem ez a fő bevetési területe. Számtalan alkategóriája létezik, több szempontból is csoportosíthatjuk a mountain bike-okat: merevfarú, vagy összteleszkópos, rövidebb, hosszabb rugóutas fullyk és persze elektromos rásegítéses változatok. Felhasználás szempontjából, túrázásra, endurózásra, versenyzésre, extrém használatra is léteznek különböző alkategóriák, valamint speciális változatok, mint a fatbike, vagy a dirt, street, és trial kerékpárok. A következő részben az alkategóriákról lesz szó!

pic_3 pic_6