Patentpedál és kerékpáros cipő: új dimenzióba helyezheted a bringázást

2021. 03. 16, Kedd

Ha feltetted már a kérdést, hogy szükséged lehet-e patentpedál és kerékpáros cipő használatára, akkor a válasz nagy valószínűséggel: igen. Készítettünk egy rövid összefoglalót a megfelelő pedál kiválasztásához.

A patentpedál hasonlóan a síkötéshez egy pozícióban rögzíti a talpad a pedálon, ezáltal mindig az ideális pozícióban tekerhetsz, ráadásul a pedál körbehajtása közben végig tudsz erőt kifejteni, még akkor is, amikor húzod. A hajtás így „kisimul”, jobb érzés lesz magasabb fordulatszámon, hatékonyabban tekerni. Biomechanikai szempontból is egészségesebb így a kerékpározás. Ha bringázás közben vizsgáljuk, csakis előnyei vannak a patentpedálnak. Van például egy komolyabb kerékpárod, akkor a patentpedál többet hozzáad az élményhez, mintha mondjuk egy 300 000 forintos bringa helyett 1 000 000 forintos hasonló géped lenne karbon vázzal és jobb felszereltséggel.

Hátrányai is akadnak nyilván és félelmek is övezik a patentpedálokat, melyek főleg a kezdőket érintik, de idővel ezek szinte kivétel nélkül elmúlnak. Először is a patentpedálok csak a megfelelő stoplis kerékpáros cipőkkel használhatók, így első körben a pedál és cipő nagyságrendileg egy 50 000 forintos tétel. Ahogy fentebb írtuk, a kerékpározás minőségi javulását nézve ez bőven megéri. Hátrány kezdetben, hogy meg kell szokni. Meg kell tanulni a gyors bekattintást és reflexszerűvé kell váljon, hogy a boka kifelé csavarásával tudunk kilépni. Sokan félnek ettől, sőt az első néhány használat során nehéz megúszni az ügyetlenkedést. Pár hét (kb. 10 bringázás) alatt azonban ez a probléma megoldódik. A legtöbb patentpedálon állítható a kioldóerő, leggyengébbre állítva nagyon könnyen old, ennek köszönhetően meg fogjuk úszni azokat a baleseteket, amik abból adódhatnának, ha kezdetben elfelejtjük, hogy kell kilépni. Egy idő után pedig kialakul a reflex, hogy ha hirtelen le kell tenni a lábat, akkor is a helyes módon lépünk ki. Ezen a ponton már nyugodtan állíthatjuk erősebbre a kioldási erőt, bizonyos szituációkban biztonságosabb is lesz így. Kb. fél év patentpedál használat után pedig rájövünk, soha többet nem szeretnénk máshogy tekerni.

Milyen patentpedált válasszunk?

Leegyszerűsítve három csoport van: országúti, kétoldalas SPD (a kerékpáros köznyelvben a Shimano védjegye, az eredetileg hegyikerékpározáshoz tervezett SPD terjedt el), valamint multi pedálok, melyek egyik oldalán SPD, másik oldalán hagyományos platform van. Utóbbiak eléggé kompromisszumos megoldások, hiszen bringás cipővel belépéskor csak az egyik oldal használható, ami a gyakorlatban néha nehezebben sikerül, ugyanígy hagyományos cipővel eléggé kényelmetlen, ha az SPD-s oldalra lépünk. Az országúti pedálok kimondottan sport használatra valók, erre a célra azonban ezek a legjobbak. A stopli és a pedál nagy felületen érintkeznek, nincs billegés, jobb az erőátvitel, ami érezhető is. A stopli azonban általában kiugrik a cipő síkjából, így gyaloglásra alkalmatlan, maximum egy kávézóban a pultig tudunk eljutni vele pingvinjárásban. Országúti pedált és cipőt tehát sportoláshoz érdemes választani.

Túrázáshoz, mountain bike-ozáshoz, egyáltalán hobbi kerékpározáshoz az SPD a jó választás, hiszen a stopli nem emelkedik ki a cipő talpának síkjából. Vannak stoplival ellátható kerékpáros túracipők, melyekben még hosszabb távon is kényelmes a gyaloglás is. Az ilyen cipők egész nap komfortosak, nem csak a bringán. Nyilván a hegyikerékpáros sport cipőknél (főleg a karbontalpas verseny mtb cipők), már annál inkább kompromisszumot kell kötni, minél inkább a teljesítményre vannak kihegyezve.

Márkák szempontjából nagy a választék, de gyakorlatilag könnyen le lehet szűkíteni, mit érdemes vásárolni. Országúti pedálból a Shimano és a Look is kínál széles palettát, a hobbisportolóktól a profikig bárki kiválaszthatja a megfelelőt. Ehhez a két márkához jó eséllyel bármelyik kerékpárboltban/webshopban találunk új stoplit, alkatrészeket. SPD pedálból több a „kis márka”, vagy mert olcsóbb, vagy mert könnyebb, vagy színesebb stb. Mi hegyikerékpáros/túra patentpedálból egyértelműen a Shimano-t ajánljuk, hiszen üzembiztosak, tartósak és széles a paletta, a hobbi kerékpárosoktól a profi versenyzői igényekig mindent lefed.

Cipők közül már nehezebb ajánlani megfelelőt, rengeteg gyártó még több terméke közül válogathatunk. A K2 Bike Shop-ban hazai viszonylatban nagyon komoly árukészlettel és választékkal várunk, az új cipőt mindenképpen fel kell próbálni vásárlás előtt. Nagyon szívesen segítünk megtalálni a megfelelőt, sőt profi talpbetétet is helyben készítünk hozzá.

pic_1