Specialized Turbo Levo: a tökéletes e-mountain bike?

Az ebike-mtb.com szerint igen
2019. 12. 07, Szombat

18 000 dollárért egy kerékpártól talán már el is várja az ember, hogy tökéletes legyen, még akkor is, ha e-bike-ról van szó. Az új Specialized Turbo Levo pedelec szerencsére nem csak S-Works változatban létezik, hanem kedvezőbb árú setupokkal is.

A Turbo Levo eddig is fogalom volt a pedelec hegyikerékpárok palettáján, a 2020-as modell azonban sokak szerint a világ legjobb e-mountain bike-ja. Miben változott? Az elöl hátul 150 mm-t mozgó fullynak áttervezték a geometriáját, laposabb lett a fejcsőszög és hosszabb a reach, aminek következtében stabilabb lesz a bringa a gyors lejtőkön. A hajtáshatékonyságot igyekeztek megtartani, továbbra is viszonylag rövidek a láncvillák és meredekebb lett az ülőcsőszög. A súlypont alacsonyan maradt, ami kedvez a manőverezőképességnek.

A Specialized saját elképzelései szerint készülő motor akár 410%-ot képes hozzáadni az általad pedálozásba fektetett erőhöz. Értelmezhetőbb példával, amikor egy átlagember 200 Wattot tekerve izzad az emelkedőn, a motor további 800-at ad hozzá. 1000 Watt körüli teljesítmény pedig annyit jelent, mint amikor a sprinterek megérkeznek egy profi kerékpárverseny hajrájához... A szintén Specialized fejlesztésű Mission Control App ráadásul képes optimalizálni az M2 akkumulátorok hatótávolságát és a tekerés közben menedzseli helyettünk a takarékoskodást, vagy engedi szabadjára a Wattokat.

A hardvert tekintve az S-Works változat nyilván kiemelkedő, karbon váz, karbon felnik, Kashima-bevonatos Fox csillapítás, Sram XX1 alkatrészek... Ok, ennek az ára 18 000 dollár. De szerencsére kedvezőbb árú felszereltséggel, karbon-alumínium, vagy alumínium vázzal is készülnek Turbo Levo modellek, melyek ha nem pehelysúlyúak e-mountain bike viszonylatban (20 kg), de legalább nem könnyítik a pénztárcánkat egy új autó árával. Az ebike-mtb. com – piacvezető e-mountain bike magazin – mindenesetre 25 bringa közül tesztgyőztesnek választotta a Specialized zászlóshajóját.

pic_1 pic_2 pic_3 pic_4 pic_5