Tippek a világbajnok szerelőjétől: a villa beszerelése

Szerviz sorozatunk 3. része
2017. 11. 24, Péntek

Yanick the Mechanic – azaz a mountain bike XCO világának egyik legjobb szerelője a villa beszereléséről beszél a kerékpár összeszereléséről szóló 10 részes sorozat 3. részében.

Yanick az olimpiai és világbajnok Nino Schurter Scott kerékpárjaiért is felel a Scott SRAM MTB Racing Team vezető szerelőjeként, egy remek videóban mutatja be, melyek a fő fázisai egy Scott Spark fully összeszerelésének. A teljes videó, amit mi 10 epizódra bontottunk, itt látható:

A villa rögzítése a kerékpárban, illetve a villanyak méretre vágása nagyon egyszerű műveletnek tűnik, de nagyon el lehet rontani… Nem nehéz kitalálni miért: ha rövidebbre vágjuk a villanyaka, mint kellene, nem tudjuk kijavítani a hibát. A kotyogó kormánycsapágy is hamar komoly károsodáshoz vezethet, arról pedig ne is beszéljünk, milyen következményei lehetnek, ha a nem megfelelően rögzített rendszer miatt baleset következik be… Éppen ezért ezen a ponton ne kísérletezzünk otthon (különösen karbon villanyakkal ne)! Ha nem áll rendelkezésre a szükséges tudás, illetve a szükséges szerszámok. Bízzuk inkább szakemberre a feladatot. Ha mégis nekilátunk, a következőkre figyeljünk:

Kenj zsírt a csapágyakra és helyezd őket a vázba. Tedd be a villát az összes szerelékkel, szorító ékkel, kupakokkal, távtartókkal, stucnival a leendő pozícióba, hogy megnézd a magasságát. Tegyél egy jelet a villanyakra a stucni tetejénél. Ha nem vagy benne biztos, hány hézagolót szeretnél berakni, mindig használd a maximális számút, ami felmerülhet. Később még mindig vághatsz a villanyakon (hozzátoldani már nem fogsz tudni). Szedd szét a rendszert, vágd le a villanyakat odafigyelve a megfelelő magasságra, zsírozd be a kormánycsapágy elemeit, majd szereld össze. Figyelj oda a megfelelő nyomatékra a kormánycsapágy kupaknál és a stucni csavarjainál.

pic_2 pic_3

Kapcsolódó termékek

Scott Spark RC 900 Pro kerékpár

Scott Spark RC 900 Pro kerékpár

Összteleszkópos 29"-es XC mountain bike. Könnyűsúlyú kerékpár karbon váz és hátsó ...
Készlet: Készleten
Eredeti ár: 1 639 990 Ft
Kedvezmény: 340 000 Ft (-21%)
Kedvezményes ár: 1 299 990 Ft